A Veszprémi Torna Club (VTC) története (Szertorna)

 

A Múlt

1968 végén és 1969 elején a női torna önállósult. Elszakadva a férfi tornától önálló szakosztályt képviselt. 1969-ben négy sportág – atlétika, labdarúgás, kézilabda, torna – sportiskolai keretek között folytatta tevékenységét.

 

Alapítói: Kővári József, Németh Csabáné, Vári Valéria, Horváth Péter.

 

Kezdetben csak másodosztályú versenyeken vettek részt a szakosztály versenyzői. A napi edzések nehéz körülmények között zajlottak. A vándorélet volt jellemző ebben az időszakban (egyetemi tornaterem,  Kállai Éva Gimnázium tornaterme /mai Padányi/, I. Számú Általános Iskola tornaterme /ma Kossuth Általános Iskola/).

1975-ben a Hristo Botev Általános Iskola tornatermében jobb feltételek közé kerülve dinamikus fejlődés indult el a szakosztály életében. Ez idő alatt edzői tevékenységet folytattak a szakosztálynál: Puskásné Megyeri Hajnalka, Imreh Lászlóné, Szalay Tamásné, Szalay Tamás és Horváth Péter szakmai vezető.

 

1976-ban felnőtt I. osztályú csapatot indított az egyesület az Országos Bajnokságon.

A csapat tagjai:
Csapó Mariann, Pelczer Éva, Székelyhidi Noémi, Kozma Anikó, Sári Ildikó, Polt Éva.

Székelyhidi Noémi ugyanebben az évben olimpiai keret tag lett.

1978-ban már 4 válogatott kerettagja volt a szakágnak:
Polt Éva, Farkas Katalin, Véninger Éva, Szremácz Zsuzsa., Felföldi Zsuzsa.

Polt Éva  több nemzetközi versenyen képviselte Veszprém város, valamint az ország színeit.

Az egyesület elnöke Balázs Zoltán, technikai vezetője Tóth János volt.                    

1980 döntő évnek számított. A kitűnő eredményeket Háli József az akkori Megyei Testnevelési és Sporthivatal Elnöke nagyra értékelte, és a további fejlődés érdekében felépítette a jelenlegi tornaműhelyet a stadion területén. A terem átadásával lehetővé vált a napi kétszeri edzés. A jobb felkészülési lehetőségek rövid időn belül az eredményekben is megmutatkoztak, mivel 1982-ben 6 ifjúsági válogatott kerettagja lett a tornaszakosztálynak.
Árkovits Krisztina, Bartalfi Krisztina, Föld Katalin, Németh Helga, Stadler Emese, Urbányi Henriett.

A képen látható balról jobbra: Csejtei Andrea, Árkovits Krisztina, Bartalfi Krisztina, Eszenyi Bernadett, Urbányi Henriett, Németh Helga, Szokoly Réka, Stadler Emese.

 A 80-as években az utánpótlás korú versenyzők az Országos Bajnokságon a dobogó I-II helyét foglalták el, s több országos bajnoki címet szereztek.

Kömüves Gabriella, Nagy Gabriella, Horváth Ildikó, Csabi Gabriella, Ulrich Mónika, Gáspár Babett, Mayer Barbara, Simák Gyöngyi.

A veszprémi lányok nemcsak a Magyar Bajnokságon remekeltek, hanem nemzetközi versenyeken is kiváló eredményeket értek el.

1983-ban megrendezett Világbajnokságon Földi Katalin lóugrásban a 10. helyet szerezte meg. 1982-1987 között több magyar és mesterfokú bajnoki címet értek el a lányok, majd 1988-ban ismét két tornász tagja volt az olimpiai keretnek. Ezt megelőzte az 1985-ös Világbajnokság 1986-os IBV és 1987-ben az Európabajnokság, ahol veszprémi lányok is szerepeltek. Az egyesület felnőtt csapata 1988-89-ben az Országos Felnőtt I. osztályú Bajnokságon a II. helyet szerezte meg. A csúcspontot ez az év jelentette, mivel a 1988-as olimpián Szöulban Bartalfi Krisztina képviselte a Veszprémieket.

Az egyesületben edzőként dolgoztak: Juhász Judit, Kaptai József, Kis Miklós, Kocsis Éva, Tamás Csaba, Szokody Péterné, Kis Júlia, Matkócsik Ferenc.

Ezt követõen a 90-es évek elején az egyesület nehéz anyagi körülmények közé került, s így a szakosztályoknak a fennmaradás érdekében önálló jogi személyként kellett tovább működni. A női torna szakág így 1991 decemberében, mint VESZPRÉMI TORNA CLUB folytatta tovább tevékenyéségét. A nehézségek ellenére azonban még mindig 5 válogatott kerettagja volt a torna sportágnak: a képen

Benes Krisztina, Budai Dóra, Erdős Judit, Varga Anikó, Tarr Dorottya, Ács Eszter, Grósz Henriett.

Ezen korosztály leállásával az egyesületnek újításra volt szüksége mind a rendszer felépítésében, mind pedig a létszám terén.

  Az új korszak

1995-től új formában kezdett működni az egyesület. Nemcsak a versenyző lányok fizikai fejlődését célozta meg, hanem az óvodásokon keresztül egészen az egyetemista korosztályig fiúk és lányok foglalkoztatását kezdte minden szinten.

A délelőtti órákban az óvodai testnevelés keretén belül az veszprémi és környéki óvodás csoportok foglalkoztatása történik 45-60 percben, ahol a fiúk és lányok fizikai képességeinek előkészítése, ügyesség, koordináció fejlesztése folyik játékos keretek között.

Délután a főedzést a tornában versenyző lányok teszik ki. Ezt követően a kora esti órákban a tornára kiválasztott előkészítés történik, valamint az olyan iskolás korú gyerekek edzése, akik csak “hobby” szinten szeretnék űzni ezt a sportot. A csoportoknál edzőként dolgoztak: Árkovits Krisztina, Bartalfi Krisztina, Németh Helga, Simák Gyöngyi.

Ezen fejlesztések következtében a rendszerváltást követően a létszám 50     főről   250 főre nőtt.

A jelenleg 15 fő tornaelőkészítős csoport munkája, Németh Helga irányításával zajlik A közvetlen 25-fős előkészítő csoport munkáját Szokoly Réka irányítja.

 

 

 

 

 

2012 januárjától a versenyző csoport edzője Árkovits Krisztina és Kapai Márk lett. A létszám közel 22 fővé nőtte ki magát, ebben nagy szerepe volt a Simonyi Zsigmond Általános Iskolával való együttműködésnek.