Fitness

 

Az Amerikai Egyesült Államokban már évtizedes múltra tekint vissza. Először 1984-ben, Ms Fitness néven Wally Boyko amerikai üzletember kezdeményezésére és szervezésében, az Amerikai Egyesült Államokban rendeztek versenyt.
A Magyar Fitness Szövetség (MAFIT) 1992 jött létre, hogy soraiba egyesítse mindazokat, akik az egészséges életmód hívei, illetve azokat, akik ennek népszerűsítésében részt kívántak venni.
 
A MAFIT 1997-ben elkezdte olyan programok rendezést Fit-Kid néven, 7-17 éves korú lányok és 10-12 éves korú fiúk részére, ahol a versengések mellet hasznos információkhoz jutnak a gyerekek a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás és  az egészség megőrzésének jelentőségéről.1998  óta a Diákolimpiai mozgalom része.
 
 A fittness szó jelentése ( a frissesség ,tettrekészség ). Ez tükrözi a sportág céljait,a helyes életmódot, az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást. A fittness olyan sportág, amelyben legalább akkora szerepe van a szépségnek, mint a sportos megjelenésnek, technikai tudásnak. A fittness Women versenyek három fordulóból állnak. Az első az estélyi ruhás bemutatkozás, ahol a nőies kisugárzást, megjelenést értékelik. A második a fürdőruhás megjelenés, ahol a harmonikus járás, a test fizikai arányosságát és szépségét, valamint az izomtónus arányait értékelik. A harmadik forduló, amikor a versenyzők bemutatják 90 mp gyakorlatukat.
 
Összetett sportág lévén számos más, a fitnesst felépítő sportág követői is csatlakoztak a mozgalomhoz. A ritmikus gimnasztika, az aerobik és a torna versenyzői is. A fitnessben fontos a harmonikus, pontosan kivitelezett mozgás, az ízületek mozgékonysága és a lazaság, tornából ismert akrobatikus elemek, az aerobik erőelemei és dinamikussága és a showtánc jegyei is szerepet kapnak. A gyerekeknek ezért igen sokrétű edzéseken kell részt venniük . A fizikai állóképességen kívül megfelelő intellektussal és talpraesettséggel is rendelkezniük kell, hiszen nem könnyű egy másfél perces, négy elemcsoportból válogatott és pergő táncelemekkel tarkított gyakorlatot showszerűen   előadni nagyszámú közönség előtt.
 
A Veszprémi Torna Club 2008-ban vette fel a szakosztályai közé, Árkovits Krisztina vezetésével. Az egyesület 40 éves jubileumi gáláján már nagy sikerrel léptek fel. Két kiemelkedő versenyző, Szedlák Zsófia és Takács Zsuzsa képviseli az egyesületet  versenyeken.